Veelgestelde vragen
Om als jobstudent te mogen werken, moet je minstens 16 jaar oud zijn of 15 jaar zijn en de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebben gevolgd. Studeren moet je hoofdactiviteit zijn en studentenarbeid moet duidelijk ondergeschikt zijn aan de studie; je mag nooit meer uren werken als jobstudent dan dat je studeert.
Als jobstudent mag je 600 uren per kalenderjaar werken aan verlaagde bijdrage. Je betaalt immers geen sociale bijdrage of bedrijfsvoorheffing, enkel een solidariteitsbijdrage. Dit is 2,71% op je brutoloon. Als jobstudent moet je ook belastingaangifte indienen. Als jobstudent is het belangrijk dat je zelf het aantal uren dat je gewerkt hebt bijhoudt. Controleer dit via 'Student@work'
Je ontvangt je contract in je Adminbox. De Adminbox is een aparte mailing waar je het contract kan tekenen. Eerst maak je een code aan om je Adminbox te openen. Daarna maak je éénmalig een mandaat aan. Met deze mandaatcode kan je vervolgens je contracten ondertekenen in de Adminbox. Onthoud deze twee codes goed! Het is belangrijk dat je je contract altijd kan voorleggen op de werkplek. Via de Adminbox heb je het ter beschikking op je smartphone.
Je ontvangt je loonbrief in je eigen mailbox via E-post, een milieuvriendelijke manier om loonbrieven te versturen. Je ontvangt een automatische mail van E-post waarin je wachtwoord wordt vermeld. Hiermee kan je je loonbrief openen. Dit systeem staat los van de Adminbox.
Tijdens je tewerkstelling van 600 uren als jobstudent, is er recht op het groeipakket.
Werk je als student meer dan 600 uur per kalenderjaar, dan blijft het recht op het groeipakket behouden voor elke maand dat je minder dan 80 uur werkt.
Als je ziek wordt, verwittig je onmiddellijk zowel Forum Jobs als het bedrijf waar je tewerkgesteld bent. (Onmiddellijk = ten laatste een half uur voor aanvang van de arbeidsdag.) Verwittig ons telefonisch of per mail (niet per sms). Binnen de 48 uur moet je een medisch getuigschrift (ziektebriefje) binnenbrengen bij jouw Forum Jobs kantoor.
Elk ongeval of bijna ongeval meld je onmiddellijk aan je rechtstreekse verantwoordelijke én aan Forum Jobs. Vraag de namen van eventuele getuigen van het ongeval om in de aangifte te vermelden.
Bezorg Forum Jobs zo snel mogelijk de volgende documenten, zodat wij de aangifte kunnen doen aan de arbeidsongevallenverzekering:
- Geneeskundig getuigschrift (Een blancoversie krijg je van Forum Jobs)
- Relaas van de gebeurtenis (Je ontvangt dit als je het ongeval meldt)
- Doktersbriefjes
- Andere kosten (apotheek, facturen, ect...)
Hoe sneller we de documenten ontvangen, hoe sneller het ongeval aanvaard zal worden.
Voor opstart onderteken je een werkpostfiche. Hierin worden afspraken gemaakt over de functie en de veiligheidsaspecten van jouw werkpost. Zorg ervoor dat je weet wat er in de werkpostfiche staat.
- Draag alle werkkledij en andere persoonlijke beschermingsmiddelen op een correcte wijze.
- Vraag voldoende uitleg & volg de instructies van jouw verantwoordelijke op de werkvloer.
- Rapporteer elke gevaarlijke situatie of incident aan jouw verantwoordelijke én aan jouw Forum Jobs kantoor.
Als jobstudent mag je niet alle werkzaamheden uitoefenen. In de wetgeving is er een lijst van verboden werkzaamheden voor jongeren. Bij Forum Jobs volgen we deze lijst nauwgezet op en zullen we je dus nooit inschakelen voor één van deze verboden werkzaamheden. Toch vragen wij ook jouw waakzaamheid op de werkvloer. Wat mag je nooit uitvoeren als jobstudent?
- Je mag nooit een gemotoriseerd voertuig besturen, ongeacht je leeftijd of je ervaring. Als jobstudent mag je nooit een heftruck of een landbouwvoertuig besturen.
- Je mag nooit werken op een hoogte van meer dan 4 meter.
- Je mag geen machinedefecten repareren (tenzij vermeld in jouw werkpostfiche).
- Je mag nooit een andere functie uitoefenen dan beschreven in je contract of werkpostfiche.
Jobstudenten jonger dan 18 jaar mogen in principe geen overuren maken, tenzij er een duidelijke reden voor is, zoals een plotse toename van het werk. Jobstudenten ouder dan 18 jaar mogen wel overuren maken en vallen onder dezelfde regels als gewone werknemers.
Ja, tijdens de zomermaanden (3e kwartaal) mag je nog een vakantiejob doen, op voorwaarde dat je in juni bent afgestudeerd.
Ja, je kan een vakantiejob doen bij een andere werkgever dan de deeltijdse werkgever bij wie je opleiding volgt, buiten de uren van je theoretische of praktische lessen. Je mag geen werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangen. Bij je deeltijdse werkgever mag je alleen tijdens de zomervakantie werken, wanneer de stageovereenkomst niet geldt.