Jij aan de slag als jobstudent?
Bijna iedereen heeft al een vakantiejob uitgeoefend. Het is een efficiënte manier om iets bij te verdienen. Daarnaast doe je heel wat ervaringen op die je later in je carrière nog van pas kunnen komen. Maar hoe zat het ook al weer met het aantal beschikbare uren en moet ik nu belastingen betalen of niet? Op deze en andere vragen geven we je hier bondig een antwoord.
Hoofdactiviteit studeren
Je mag werken als jobstudent als je hoofdactiviteit studeren is. Dat betekent dat de meerderheid van je tijd besteed moet worden aan studeren. Als je 2 dagen in de week werkt terwijl je 3 dagen naar school gaat is er geen probleem.
Ben je afgestudeerd in juni? Dan mag je nog tot 30 september werken tegen de verminderde bijdragen. Stop je zelf met je opleiding en ga je niet verder studeren? Dan mag je niet meer als jobstudent werken.
Gunsttarief
Als jobstudent betaal je geen bedrijfsvoorheffing en een lager tarief aan RSZ-bijdrage. Per jaar mag je wel slechts 475 uur presteren aan dit gunsttarief. Als je meer uren wil presteren, betaal je daarvoor gewone bijdragen.
Contingent
Deze teller van 475 uren noemen we het contigent. De beschikbare uren worden bijgehouden door de overheid. Als wij je een contract geven en je uren betalen, worden deze uren in mindering gebracht van je contigent. Je kan elk moment zelf raadplegen hoeveel uren je nog beschikbaar hebt. Surf hiervoor naar Student@work
Belastingen
Ieder jaar wijzigen de bedragen die je mag verdienen alvorens je belastingen moet betalen. Voor de meest recente bedragen verwijzen we naar de site van de FOD Financiën.