De groene portemonnee: slimme en milieuvriendelijke keuzes met ecocheques
De maaltijdcheque is al lang geen onbekende meer. Hij werd ingevoerd in 1965. Veel recenter is zijn groene neef, de ecocheque, die pas in 2009 zijn intrede deed. Beide systemen lijken op elkaar en vullen elkaar aan, meer en meer werknemers ontvangen ze ook allebei, maar … weet jij wat je eigenlijk met de ecocheque kan doen?
Het ABC van ecocheques
Sinds zijn introductie in 2009 wordt de ecocheque alsmaar algemener aanvaard. Bedrijven bieden ecocheques vaker en vaker aan, naast het ‘gewone’ salarispakket. Werkgevers kiezen trouwens zelf of ze dit extralegaal voordeel willen gebruiken of niet.
Enerzijds is de ecocheque beperkt: elke cheque heeft een waarde van 10 euro en per jaar ontvang je maximaal voor 250 euro aan ecocheques. Je kan dat bedrag verdubbelen door het twee jaar (ze hebben een geldigheidsdatum) op te sparen voor je het in één keer uitgeeft. Anderzijds biedt de ecocheque een waaier aan mogelijkheden: wat je ermee kan kopen, is ondertussen absoluut de moeite. Aanvankelijk had de ecocheque een wat ‘vervelende’ reputatie omdat je ze vooral voor spaarlampen en oplaadbare batterijen moest gebruiken.
Tussen 2009 en 2014 liggen evenwel vijftien jaren en na wat bijsturingen onderweg, ziet een boodschappenlijstje dat met ecocheques betaald kan worden er helemaal anders uit dan toen.
Het feit dat dit een extralegaal voordeel is dat uitsluitend in de vorm van een cheque komt, stootte destijds ook op lichte weerstand. Velen zagen liever een netto-loonsverhoging. Laat dat evenwel vooral geen obstakel zijn: al het gemopper verdwijnt zodra je het volgende stukje leest.
Van treinreizen tot boodschappen en meer
Het basisidee van de ecocheque was: het gebruik van milieuvriendelijke producten en duurzame diensten stimuleren. Wat daar precies onder begrepen mag worden, is sinds 2009 behoorlijk geëvolueerd. De Nationale Arbeidsraad spreekt vandaag van drie categorieën en zegt daarmee niet al te veel.
ecologische producten en diensten
duurzame mobiliteit en vrije tijd
hergebruik, recyclage en afvalpreventie
Maken we dat een beetje concreter, dan verschijnt er toch een leuk en vaak verrassend lijstje.
Je kan met de ecocheque ondertussen een deelfiets of -auto betalen, tweedehandsspullen en -kleren maar ook energievriendelijke huishoudtoestellen, treintickets, recuperatietanks voor regenwater, compostvaten, duurzaam geëxploiteerd hout en zelfs grastegels, planten, bloembollen of potgrond. Ook de oplaadbare batterijen en spaarlampen behoren nog altijd tot de mogelijkheden, net als alle toebehoren en abonnementen voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Je mag ze zelfs gebruiken voor ecotoerisme.
In België aanvaarden meer dan 250.000 verkooppunten jouw ecocheques!
Zit er een addertje onder de grastegel?
Ecocheques zijn (nog?) geen algemeen gegeven. Enkel de Vlaamse overheid en bepaalde privésectoren gebruiken ze als extralegale verloning. Het feit dat ze (te?) parallel lopen met de maaltijdcheques en dat er ondertussen ook zoiets als een consumptiecheque bestaat, maakt het soms een beetje verwarrend. De papieren versie van de ecocheque is ondertussen niet meer geldig en maakte helemaal plaats voor de elektronische variant. Het gebruik ervan wordt zo misschien nog meer dan vroeger overgelaten aan de assertiviteit van de persoon die ermee naar de kassa stapt.
Laat dat geen rem zijn. Een glazen bol hebben we niet, hoop op een duurzame toekomst wel. En daarin heeft de ecocheque absoluut een plaats.
Gebruik ze goed, laat je soms eens verrassen en geniet van de mogelijkheden die de ecocheque biedt.